Cum sa alegi un UPS bun?

Cum sa alegi un UPS bun?

 04.11.2016

Nu stii ce UPS sa iti cumperi? Avand in vedere variatia de modele, firme si pret, alegerea unui UPS bun capabil sa iti protejeze paratura electronica de problemele legate de tensiune (fluctuatii, intreruperi, supratensiune…) poate fi o incercare dificila! 
Inainte de a alege sa cumparam un UPS trebuie sa avem in minte scopul pentru care il cumparam si cateva notiuni de baza legate de functionare.

 

Prezentare generala UPS-uri

 

Ce este un UPS?


UPS-urile (Uninterruptible Power Supply) sunt surse neintreruptibile de putere. Aceste echipamente sunt folosite pentru a proteja aparatura electronica de perturbatiile existente in reteaua de alimentare si de intreruperea tensiunii de alimentare, care pot duce la deteriorarea aparatelor conectate la reteaua de alimentare sau alte daune.


Cum functioneaza un UPS?


UPS-urile contin acumulatoare de energie (baterii), astfel incat la intreruperea tensiunii de alimenatare UPS-ul poate furniza energie aparatelor conectate pana la descarcarea bateriei. In acest fel aparatele primesc curent fara intrerupere, caderile de tensiune neafectand alimentarea lor.
 

Puterea UPS-ului

 

Puterea UPS-urilor se exprima in VA (volt-amperi) si reprezinta puterea totala a consumatorilor ce pot fi alimentati din UPS!
 

Ce este timpul de autonomie?


Timpul de autonomie sau backup reprezinta durata cat poate UPS-ul sa alimenteze consumatorii conectati in regim de baterii. Acest timp se calculeaza la sarcina nominala, adica puterea maxima de care este capabil UPS-ul.

Micsorarea puterii totala a consumatorilor conectati la UPS inseamna cresterea timpului de autonomie!


Tipuri de UPS-uri


Sunt 3 tipuri de UPS:

 
  • UPS OFF-LINE – Dependent de tensiune si frecventa;
  • UPS LINE-INTERACTIVE – Independent de tensiune;
  • UPS ON-LINE – Independent de tensiune si frecventa;


UPS-urile OFF-LINE


Acestea redau pe iesire consumatorilor tensiunea de intrare. Cand detecteaza intreruperea tensiunii de alimentare comuta sarcina pe baterie pana cand reapare tensiunea sau pana la descarcarea bateriilor. Adica asteapta sa apara pana de curent, in momentul in care intra in functiune!
Ups-urile offline au cost redus dar nu protejeaza impotriva fluctuatiilor de tensiune avand un timp de comutare relativ mare 4-6 ms!

 

UPS-urile LINE-INTERACTIVE

Acestea monitorizeaza tensiunea de intrare! Cand aceasta iese dintr-o plaja bine stabilita, UPS-ul creste sau scade tensiunea pe iesire! Daca tensiunea de alimentare iese din plaja acceptata UPS-ul trece pe baterie pana la revenirea tensiunii de intrare in limitele acceptate. Au cost redus, ofera un grad de protectie mai mare ca UPS-urile off-line, dar nu protejeaza complet de toate perturbatiile retelei de alimentare!

 

UPS-urile ON-LINE


Acestea sunt independent de tensiune si frecventa, ele avand o dubla conversie! Astfel dispar toate variatiile si perturbatiile existente în reteaua de alimentare! Deoarece acumulatoarele sunt “on-line” (conectate permanent), nu
exista timp de comutare, astfel incat nu se produce discontinuitate la trecerea pe baterii.
Au timp de autonomie mare, grad de protectie foarte ridicat dar sunt mult mai scumpe!

 

Ce trebuie stiut la alegerea unui UPS?

Calcularea puterii necesare!

Este foarte important cand achizitionam un UPS sa calculam corect necesarul de putere al aparatului! Astfel putem evita achizitia unui echipament nesatisfacator ca putere, sau al unuia supradimensionat ceea ce inseamna o cheltuiala inutila!

Este important de stiut ca in general UPS-urilor sunt proiectate sa suporte o mica suprasarcina pentru o perioada scurta de timp! La alegerea UPS-urilor este recomandat o marja de siguranta de minim 10-15%, astfel daca puterea totala maxima a consumatorilor ce vor fi conectati la UPS va ajunge la 600 VA, se recomandă un UPS de 700VA.
 

Alegeti corect tipul de UPS

Este important sa alegeti tipul corect de UPS care sa se potriveasca nevoilor dorite! Astfel daca locuiti intr-o zona cu fluctuatii dese de tensiune (in special zone rurale) este recomandat sa alegeti un UPS de tip LINE-INTERACTIVE sau ON-LINE chiar daca pretul este mai mare! Aceste UPS-uri ofera un grad de protectie ridicat si timp de autonomie mare!

 

Studiati mai multe produse inainte de a cumpara


Alegeti un magazin care ofera o gama variata de UPS-uri de toate tipurile astfel incat sa puteti alege modelul dorit si la un pret bun! De exemplu magazinele online de IT Emag, Evomag, Cel ofera o gama mare de ups-uri (peste 50 de produse), la preturi bune, beneficiind de garantia de retur!


Comentarii

Destul de interesant acest articol. O sa il recomand si eu mai departe!
Ionela

03.03.2016